GASZTRONÓMIA

BALATONI KONYHÁK TITKAI

A tó étkei

A tó étkei sorában vitathatatlanul elsőbbség illeti meg a halakat, közöttük is a “királyt”, a balatoni fogas-süllőt. Ez a sügérfélék családjába tartozó ragadozó elérheti a 9-10 kg súlyt és a 120 cm hosszúságot is. Húsa hófehér, omlós, szálkátlan, tiszta ízű, nem véletlen, hogy évszázadok óta élén áll a Balaton menükártyáin. Klasszikus elkészítési módja szerint egyben sütik meg.

Külön bekezdés illeti meg a balatoni halászlét.

Írásos említésével szintén az 1800-as években találkozunk először, és éppen a Balatonnál. A keszthelyi Festetics-uradalom a halászokkal aláírt szerződésében kiköti, hogy azok nevezetes alkalmakkor “halaclit” kötelesek főzni a gróf vendégei számára. A halászlé akkor a legfinomabb, ha minél több halból főzik, amelyek közül a ponty- és harcsaszeletek “teszik föl rá a koronát”.


A külföldiek többsége elsősorban paprikás ételeiről,

gulyásairól, pörköltjeiről ismeri a magyar konyhát, pedig zöldségételei is egyéniek és elragadók. A magyar konyha sajátos módon bánik a zöldségekkel. Míg Európában, Észak-Amerikában általában csak natúr, párolt zöldségként adják az asztalra, addig Magyarországon rántással, habarással, tejföllel, tejszínnel dúsítják, vagy saját fűszeres főzőlevében szervírozzák a főzeléknövényeket. A tejfölös, kapros tökfőzelék még az ínyenc franciákból is zajos elismerést vált ki! Nagyszerű étel a magyaros babfőzelék füstölt csülökkel, a paradicsomos káposzta sült oldalassal, vagy éppen a lencsefőzelék debreceni kolbásszal. A pálmát azonban alighanem a töltött káposzta viszi el. Ehhez a vékonyra vágott fejes káposztát borsos, paprikás, hagymás lében főzik meg, és káposztalevélbe csomagolt fűszeres, rizses darált hússal gazdagítják. A tetejére tejföl kerül, és kunkori, pirosra sült szalonnataréj. Tessék kipróbálni!

A vadételeket is érdemes megkóstolni

a Balatonnál vendégeskedve. A Bakonyalja, a Keszthelyi- hegység és a Somogyi-dombság hatalmas erdeiből őz, szarvas, vaddisznó, muflon, dámvad, a nagy rétségekről pedig nyúl, fácán, fogoly kerül az éttermek asztalára. Íme egy kis ízelítő: szarvasszelet vörösborban, áfonyalekvárral és burgonyakrokettel, avagy nyúlgerinc vadasan, zsemlegombóccal.


Álljon itt végezetül a bográcsban fortyogó gulyás neve is.

Aki külföldről és először érkezik a Balatonhoz, annak számára legyen ez a “fejedelmi parasztétel” az első randevú a magyar konyhával! Jó étvágyat hozzá, jó étvágyat a Balatonhoz!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

furedpincesor.hu | Motor: WP | Sablon: Netstilus | Kinézet: K@tilla | Tartalom: Balatonfüredi Pincesor

Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldal „cookie”-kat (sütiket) használ. Fontos azonban tudni, hogy ezek semmilyen adatot nem tárolnak illetve küldenek az oldal látogatóiról vagy böngészési szokásairól, csak is az oldal használatát segítik. Weboldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Ha mégsem szeretné akkor az internetböngésző beállításainak megváltoztatásával a sütik küldése letiltható!

Adatkezelési tájékoztató

2012 - 2019 © FÜREDPINCESOR