Névreform jön a borpiacon

Érdemes lesz figyelniük a gazdáknak, alaposan megkeverednek ugyanis az eddig bevált borelnevezések – derült ki a gyöngyösi főiskolán rendezett legutóbbi borászati konferencián.

A helyi szakemberek előtt Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára részletezte a borpiaci újdonságokat a szabályozás terén. A jelenlegi asztali, tájbor, minőségi és védett borok helyett három kategóriába sorolják majd a neduket. Lesz földrajzi megjelölés nélküli, továbbá ellenőrzött földrajzi megjelenésu választék, melyet nyolcvan százalékban a névadó körzetből származó termésből kell megérlelni. A harmadik csoporthoz már száz százalékban helyben termett italokra lesz szükség, ezek lesznek a védett borok. 2011-ig kell átalakítani az elnevezéseket, ebben a termelői csoportokra
bízzák a döntést az illetékesek. Nagy kérdés, mely földrajzi nevek lesznek valóban keresettek a piacon, amellett, hogy
egyébként esetleg jól csengenek – mondta a szakember. Mindez egyértelmubb tájékoztatást jelent a vásárlóknak.

Forrás: AgroLine

 1. 05.

A rózsaszínű bor – brüsszeli szemüveggel

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a rozé borok címkéin tüntessék fel, “hagyományos” vagy pedig “keveréses” eljárással készült italról van-e szó.

A szerdán előterjesztett címkézési útmutatás a jövő hónapban
kerül a tagállami kormányokat képviselő Tanács elé, és a brüsszeli bizottsági illetékesek reményei szerint augusztusban már hatályba is léphet.
A rozé bor hagyományos értelemben a kékszőlőfajták rövid ideig tartó héjon erjesztésével, vagy gyors feldolgozásával
nyert, világos piros színu bor. A rozé készítésekor tehát a vörösbor készítésének folyamata játszódik le, csak kevesebb
ideig van kapcsolatban a lé a bogyó héjával és a hússal. A rozé borokat vörösbort adó szőlőfajtákból préselik.

Forrás: Agrotrend

 1. 05.

Jelentős értékesítés-csökkenés a borosgazdáknál

A Magyar Agrárkamara szerint az idei év első negyedévében az értékesítésben 20-30 százalékos visszaesésről számoltak be a borosgazdák az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Magyar Agrárkamara csütörtöki közleménye szerint a szőlőtermesztők is hasonló problémákkal küzdenek: több gazdálkodó a tavalyelőtt eladott szőlő árához sem jutott hozzá, a tavalyi kifizetések is sok helyen csúsznak. A szőlőtermelők a termelési költségek csökkentésére törekszenek idén, mivel a tavalyi év alacsony felvásárlási árai, a borospincék és a tárolók telítettsége, a piac stagnálása nem jövedelmező borpiaci év képét vetít előre – teszik
hozzá.

Forrás: Index

 1. 02.

Mi kerüljön a boros címkére?

Az Európai Unió agrárpiacán belül erős szándék jelenik meg a fogyasztó fokozott tájékoztatására, illetve a borpiacnak az általános agrárpiac, élelmiszerpiac hatálya alá vonására.

A Magyar Szőlő- és bortermelők szövetsége nem ért egyet azzal, hogy a bor az általános élelmiszer szabályozás hatálya alá kerüljön. Ennek érdekében további fellépéseket is tervez.
Az Európai Unió agrárpiacán belül erős szándék jelenik meg a fogyasztó fokozott tájékoztatására, illetve a borpiacnak
az általános agrárpiac, élelmiszerpiac hatálya alá vonására. Ezzel kapcsolatban az elmúlt hetekben két ügyben sikerült
a magyar és európai uniós szakmai szervezeteknek, valamint a magyar kormánynak eredményeket elérni.

Forrás: Agrotrend

 1. 04.

Arany- és ezüstérmeket nyertek borászaink a Kadarka-versenyen

A közelmúltban rendezték meg Kiskőrösön a XIV. Nemzetközi Kadarka Borversenyt, melyen megyénk borászai szép sikereket könyvelhettek el.

Összesen 316 mintát neveztek be a pincészetek, az ítészek ezek között

 • különböző kategóriákban – 30 arany-, 108 ezüst- és 124 bronzérmet osztottak ki. A legjobb Kadarkának az
  egri Hagymási József 2005-ös nedujét választották.
  A legjobb Kadarkának az egri Hagymási József 2005-ös nedujét választották. Az Egri Borvidékről aranyérmes lett
  az Egri Korona Borház – amely a legeredményesebb vállalkozásnak is bizonyult a megmérettetésen – 2006-os
  Cabernet sauvignon-ja, a 2007-es Cabernet franc-ja és a 2006-os Kékfrankosa, illetve Rutka Zoltán 2006-os Cabernet
  Sauvignon-Merlot-ja. Ezüstöt kapott Rutka Zoltán 2007-es Cabernet Sauvignon-Merlot-Kékfrankosa és az Egri Korona
  Borház 2008-as Kékfrankos Roséja.

Forrás: AgroLine

 1. 30.

Felhíguló szabályok a rozéborokra

Magyarország Francia- és Görögországgal együtt elutasítja az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint a jövőben a “rozé” elnevezéssel lehetne értékesíteni a fehér- és vörösborok egyszerű keverésével előállított
italokat is.

Brüsszel a tengerentúli neduk versenyével indokolja a rozéborok jelenlegi szabályozásának lazítását. Ezzel azonban
magyar vélemények szerint fantáziátlan tömegtermékké silányíthatják a rozét, és ez a hazai borászok számára piaci
szempontból is hátrányos lehet.

Forrás: Agrotrend

 1. 28.

Milliárdok a borturizmus fejlesztésére

Borturizmus fellendítését célzó fejlesztéseket több pincészet tervez megyeszerte: Máriagyud mellett például tavasszal 1,2 milliárd forintból hazánkban egyedülálló borászati birtokközpont építése kezdődik. A kóstolás mellett a szőlőtermesztéstől a palackozásig a borkészítés minden munkafolyamatába betekintést nyerhetnek majd a Máriagyud közelében hamarosan megépülő borászati birtokközpont látogatói.

A kivitelezés a mintegy két és fél hektáros területen tavasszal indul, és a tervek szerint az idei szőlőtermést már az új létesítményben dolgozzuk fel – tudtuk meg Malatinszky Csaba beruházótól. A mintegy 1,2 milliárd forintos fejlesztéshez 400 millió forint pályázati támogatást nyertek – a komplexum egésze várhatóan jövő őszre készül el, a vendégek előtt akkortól válik látogathatóvá a hazánkban egyedülálló, kimagasló színvonalat megcélzó borászati központ.

Forrás: Agrotrend

 1. 19.

Egyedülálló borászati központ épül Máriagyudnél

Egyedülálló borászati birtokközpont épül a Siklóshoz tartozó Máriagyud közelében 2010 őszére – írta az Új Dunántúli Napló. Malatinszky Csaba beruházó elmondta, hogy olyan komplexum épül fel, ahol a látogatók a kóstolás mellett a szőlőtermesztéstől a borkészítésen át a palackozásig minden borászati munkafolyamatba betekintést nyerhetnek.

Malatinszky Csaba beruházó elmondta, hogy a 400 millió forintos pályázati támogatással együtt 1,2 milliárdos fejlesztés eredményeképpen egy 2,5 hektáros területen olyan komplexum épül fel, ahol a látogatók a kóstolás mellett a szőlőtermesztéstől a borkészítésen át a palackozásig minden borászati munkafolyamatba betekintést nyerhetnek.

Forrás: Agrotrend

 1. 15.

A borok fele megbukik az ellenőrzésen

Tavaly az ellenőrzött borok csaknem fele megbukott a minőségi vizsgán. A magas arány oka a célzott vizsgálat.
Heves megyében legutóbb Egerben került harminc napra lakat Gecse József pincéjére, nem megengedett anyag hozzáadásával előállított bor forgalmazása miatt.

Szőke János, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központi Borminősítési Igazgatóságának ellenőrzésekért felelős igazgatóhelyettese elmondta: a vétkesek neveinek nyilvánosságra hozatala az eljárás része, s komoly pénzbírságot is kirónak rájuk. Az egri eset során is milliós minőségvédelmi bírsággal “jutalmazták” az érintettet, mivel
mesterséges édesítővel, szacharinnal “cukrozta” borát, másrészt szintetikus színezékkel igyekezett látványos hatást elérni. Az ellenőrök száznyolcvan liter fehérbort és százötven liternyi vöröset találtak problémásnak.

Forrás: Origo

 1. 11.

Ősztől több lesz a papírmunka

Az uniós elvárásnak megfelelően gyorsított menetben folyik a hazai parlamentben is a bortörvény módosítása.
A végeredmény több adminisztrációt hoz. A hazai borászat gondjait elemző szekszárdi rendezvényremeghívták az érintettek Horváth Csabát, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkárát is.

A szakember ismertette az uniós elvárásokat, amelyek miatt a borpiaci törvényt módosítani kell. A parlament a napokban
kezdi tárgyalni a tervezett jogszabályváltozásokat, amelyek várhatóan lépnek hatályba. Téma lesz a literenkénti 8 forintos forgalomba-hozatali járulék, vagy más néven marketingadó is. A borászok azt szeretnék elérni, hogy az olcsóbb árfekvésu borok után literenként 5, míg a drágább neduk után 10 forintot fizessenek a jövőben.

Forrás: Tolnai Népujság

 1. 11.

Az év Piarista Bora

Balatoni és tokaji borászok vetélkedhetnek idén a Piarista Bor 2009 címért. Az először meghirdetett versenyenszáraz fehérborok indulhatnak. A verseny célja, hogy újjáélessze a régi Hagyományokat, és a feltörekvő,komoly szakmai munkát végző magyar gazdák borait megismertesse a nagyközönséggel – mondta az MTImunkatársának Hernády Zsolt, a magyarországi tartományfőnökség munkatársa.

A rend hírnevéhez méltó hagyomány és minőség garanciájaként elsőként azokat a borászatokat hívják meg a szervezők, amelyek birtokai a hagyományos piarista szőlőtermelő területek közelében fekszenek.
A szakmai zsuri körülbelül 25 pincészet jelentkezésére számít és március végére hozza meg a döntését.

Forrás: Agrotrend

 1. 09.

Igazságosabb járulékot szeretne a Hegyközség Nemzeti Tanácsa

A bor forgalomba hozatali járulékának igazságosabb megállapítását szeretné elérni a Hegyközségek NemzetiTanácsa (HNT). A szervezet főtitkára erről Szekszárdon beszélt borászok előtt. Horváth Csaba szerint a jelenlegiliterenként egységes 8 forint helyett igazságosabb lenne 5, illetve 10 forintban megállapítani a járulék mértékét.

A kisebb összeget az olcsóbb, a magasabb járulékot a prémium borok után kellene fizetni.
A járulékból 2008-ban 1,2 milliárd forint folyt be, aminek a 60 százaléka szolgálja a bormarketinget – mondta a HNT főtitkára. Hozzátette: vita folyik arról, hogy a közösségi marketing a külpiacokon is jobban jelenjen meg. Ebben az esetben viszont az ott értékesített borok után is kellene járulékot fizetni – jegyezte meg.
Horváth Csaba a pénz felhasználásával kapcsolatban kitért arra, hogy a HNT kívánatosabbnak tartaná, ha egy szakmaközi szervezet gazdálkodna a bormarketing-kerettel, erre ugyanis lehetőséget ad az európai jog, s már kezdeményezték a szervezet megalakítását.

Forrás: Agrotrend

 1. 07.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

furedpincesor.hu | Motor: WP | Sablon: Netstilus | Kinézet: K@tilla | Tartalom: Balatonfüredi Pincesor

Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldal „cookie”-kat (sütiket) használ. Fontos azonban tudni, hogy ezek semmilyen adatot nem tárolnak illetve küldenek az oldal látogatóiról vagy böngészési szokásairól, csak is az oldal használatát segítik. Weboldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Ha mégsem szeretné akkor az internetböngésző beállításainak megváltoztatásával a sütik küldése letiltható!

Adatkezelési tájékoztató

2012 - 2023 © FÜREDPINCESOR